محمدرضا باقری در مطلبی درباره سیاست های جدید رسانه ای شبکه ماهواره ای «جم تی وی» نوشت: برنامههای آشپزی در رسانه ممکن است یکسرگرمی جذاب باشد ولی این تمام چیزی نیست که آشپزی را تعریف میکند. شیوههای پخت غذا بخشی از فرهنگ و سبک زندگی مردم هر شهر یا کشور است. در برنامههای آشپزی این شبکه، عموماً به معرفی و آموزش خوراکهای غیربومی پرداخته میشود. برنامههایی درباره خوراکهای چینی که در شرع اسلام اغلب حرام هستند و برنامههایی درباره خوراکهای دیگر کشورها که نخست با ذائقه بومی مردم ایران مطابقت ندارند و دوم اینکه خوراکی حرام مانند: گوشت خوک، خون خوک، شراب و موادی از این دست در آن به کار رفته است.
سلامت و زیبایی
رسانهها به نحوی آشکار یا ضمنی درصدد برساختن تصویری از یک بدن ایدهآل، یک اندام استاندارد و یک چهره معیار در زیباییاند. در برنامههای این رسانهها بدن ایدهآل برای مردان، بدنی با عضلات قوی و برجسته، موهای صورت و بدن اصلاحشده، قدبلند، توان جنسی بالا و مواردی از این دست و تنی ایدهآل برای زنان، تنی با پوست روشن، نرم، لطیف و شفاف، صورت روشن و بدون مو، بینی کوچک و ظریف، آرایش زیاد و... است. در همین راستا شبکههای جم لایف و جمتیوی برنامههای مضری نظیر دکتر لایف، فیت کلاپ، ساعت مد و تعدادی برنامههای ترکیبی را به روی آنتن بردهاند.
دکتر لایف برنامهای با موضوعات گوناگون است. بیشتر موضوعات مطرح شده در این برنامه در حوزه سلامت، خنثی است و ظاهراً شیوه پرداختی بیطرفانه دارد تا اعتماد مخاطب عام را به خود جلب کند اما در بعد ارتباطی و اجتماعی بهوفور انحرافاتی از زبان علم پزشکی و روانشناختی ترویج میشود؛ بهطور مثال در یکی از برنامهها در ارتباط با چگونگی ارتباط با جنس مخالف، تشویق به ارتباط چشمی، گفتوگو با اسم کوچک و ابراز علاقه آشکار ازجمله این انحرافات است.
ساعت مد هم تلاش میکند مخاطبان گستردهای از کودکان و نوجوانان و جوانان دختر و پسر تا زنان میانسال جامعه را در برگیرد. معرفی مدلهای مد یا برندهای معروف صنعت مد، دستورالعملهای مد، پوشش خبرهای مد، دستورالعملهای آرایش مو، طراحی ناخن، نمایش لباسهای عروس و مجلسی و .. بخشهایی از این برنامهاند. از نمونههای بسیار بدیع این برنامه پخش آیتمی است که دختری جوان خود اقدام به آرایش غلیظ با انواع مواد آرایشی میکند.
برنامههای ترکیبی
تولید برنامههای ترکیبی (صبح بخیر، عصر بخیر و برنامه شبدر) با محوریت مجریان فارسیزبان از سیاستهای جدید جملایف و جم تیوی است. بخشهای گوناگون و متنوعی از این برنامهها به معرفی چهرههای مشهور غربی میپردازد که سبب الگوسازی میشود. بهعنوان مثال در این برنامه تیزری برای معرفی پائولو کوئیلو پخش شده است که از وی بهعنوان یک الگوی مطلوب یاد میشود اما، هیچگاه گفته نمیشود که وی به دلایل گوناگون سه بار در بیمارستان بیماران روانی بستری و سه بار در برزیل نیز زندانی شده است.
سریالهای ترکی
سریالهای ساخت ترکیه بیشترین سهم را در برنامههای شبکه جم به خود اختصاص دادهاند. سریالهای ترکیهای 2 ویژگی رونمایی از ترکیهای مدرن و ثروتمند و جذب گردشگر خارجی برای ترکیه را همراه خود دارند اما در ورای تولیدات خود اشارات مستقیم و غیرمستقیمی هم به این موارد میشود؛ تطهیر پادشاهان عثمانی و ترسیم چهره قدرتمند از آنان؛ مثلث عشقی، سقطجنین، مخدوش کردن تصویر مسلمانان و افراد مذهبی، تجملگرایی و تنوعطلبی، خودکشی و پوچگرایی، پررنگتر کردن بعد فردی و تقابل با خانواده.
بخشهای خبری گروه جم
مجموعه رسانهای جم مدتی است به پخش اخبار در چهار حوزه عمومی، اقتصادی، بانوان و ورزشی میپردازد. یکی از راهکارهای اصلی مجموعه رسانهای جم در خبر، جلب فریبکارانه اعتماد مخاطبان و ورود نکردن به مسائلی است که ممکن است در آنها، بین مخاطبان و صاحبان این رسانه اختلافنظر وجود داشته باشد. جم با واگذار کردن مسائل سیاسی به دیگر شبکهها و پرداختن به حوزه فرهنگ ضمن جذب مخاطبان با سلایق سیاسی گوناگون سعی میکند به حوزه سبک زندگی بپردازد و کارایی و تأثیرگذاری خود را در این حوزه به بیشترین حد ممکن برساند. از راهکارهای دیگر بخشهای خبری جم این است که این مجموعه رویکرد مثبت به خبر دارد و بهشدت از اخبار منفی و مأیوسکننده پرهیز میکند. جم در بخش خبری خود با بهرهگیری از تصویر زیبا و چشمنواز، مجریان جوان و خوشچهره و موسیقیهای جذاب و نشاطآور و سایر ترفندهای غیراخلاقی، در تلاش است از بینندگان خود مخاطبانی وفادار بسازد.