آیتالله محمد تقی واعظی نماینده مردم زنجان در مجلس خبرگان رهبری در گفتگو با خبرنگار احزاب «خبرگزاری دانشجو» درباره عدم اقبال اعضای مجلس خبرگان رهبری به آیتالله هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست خبرگان اظهار داشت: اعضای مجلس خبرگان رهبری، هوشمندانه آیتالله یزدی را به عنوان رئیس جدید خبرگان انتخاب کردند. وی ادامه داد: آیتالله هاشمی شاهرودی اصلا کاندیدای ریاست خبرگان نشد و بسیار هوشمندانه و پخته عمل کرد که حتی خارج از انتظار خبرگان بود. عضو مجلس خبرگان رهبری خاطر نشان کرد: به نظرم نباید هاشمی رفسنجانی کاندیدای خبرگان رهبری میشد و وی لازم بود تا شرایط و فضا را در نظر بگیرد به گفته خود آیتالله مومن یکی از کاندیداهای کرسی ریاست خبرگان در میان کاندیداها، هیچ کس مناسبتر و شاخصتر از آیتالله یزدی برای نشستن بر این کرسی نبود.
ــروزنامه انگلیسی و صاحب نام گاردین را یکی از معتبرترین نشریات دنیا میدانند که گزارشات آن در تمامی زمینههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مورد توجه بخش عظیمی از مردم، رسانهها و مسئولینی است که در سراسر دنیا چشم به تحلیلهای غرب دوختهاند؛ به طوری که اغلب رسانه ها بعد از به وقوع پیوستن یک رویداد مهم در سطح جهان و حتی کشورها در انتظار واکنش این نشریه پیرامون آن رویداد میمانند.
در ایران نیز پس از اتمام جشنواره فیلم فجر اهالی سینما و رسانه در انتظار تحلیل این نشریه از جریان جشنواره بودند، اما تحلیل عجیب و دور از ذهن نشریه گاردین مناسبات ذهنی اهالی سینما را به طور کلی بر هم زد. شاید آنها منتظر تعریف و تمجید یک نشریه غربی از جشنواره «خیانت و یاس» بودند اما نگاه گاردین نه تنها موید تلاش برخی سینماگران برای قبح زدایی از رفتارهای ناهنجار و سیاهنمایی جامعه نبود، بلکه تم فیلمها را مورد هجمه قرار داد.
نشریه انگلیسی زبان گاردین دو روز پیش جهتگیری و تحلیل خود از جشنواره فیلم فجر را در قالب یک گزارش منتشر کرد. این گزارش توسط یکی از گزارشگران حاضر در جشنواره نگارش شده و نویسنده آن معتقد است جشنواره سی و سوم ضعیفترین دوره این فستیوال در تمام دورههای اخیر است.
گاردین در این گزارش جشنواره فیلم فجر را جشنوارهای ضعیف و گیشه جمع کن خطاب می کند که امسال کمترین شباهتی به یک جشنواره هنری نداشته است. این گزارش ضمن یاد کردن از کارگردانهایی مانند «ابراهیم حاتمیکیا» به عنوان کارگردان هنرمند ایرانی، در معرفی کوتاه و اجمالی خود از آثار برتر این دوره بیان میکند:
«اغلب آثار سینمایی در این دوره، محتوایی مملو از خیانت، اعتیاد، بارداری و روابط جنسی دارند که بیشتر دارای جذابیتهای جذب گیشه است تا جذابیتهای فاخر هنری. فیلم زمانی برای عاشقی اثر علیرضا رئیسیان با بازی لیلا حاتمی، داستان دیگری درباره خیانت و بارداری ناخواسته است. فیلم پرحرف و حدیث خانه دختر هم خط داستانی جنجالی درباره مسائل ناموسی دارد... فیلم ابری با احتمال بارش اسیدی احتمالاً اولین فیلم ایرانی است که در آن استعمال ماری جوانا نمایش داده می شود. عصر یخبندان هم یکی دیگر از فیلم های هیجان انگیز این جشنواره است که خط داستانی آن مملو از مضامینی چون خیانت، مواد مخدر و خودروهای لوکس است که هیچ یک از اینها انتظارات ما از جشنواره فیلم فجر را برآورده نمیکنند . »
گاردین همچنین در گزارش خود نقدی نیز به تجمل گرایی در آثار سینمایی وارد آورده و بیان میکند:
«سیمرغ از دیرباز نماد فجر بوده است؛ پرندهای افسانهای که در دل کوه نمادین «قاف» زندگی میکند. جشنواره فیلم فجر یک وجه جدید دیگر به شخصیت سیمرغ افزود به این ترتیب که سیمرغ از طریق کنکاش فجر در لایههای عمیق جامعه ایران، داستانهای ایرانی را روی پرده سینما میآورد. اما امسال جای آن داستانها را اتومبیلهای گران قیمت گرفته بود»
همچنین در بخشی دیگر آورده است: «قصههایی از طلاق، سقط جنین و خیانت که در ویلاهایی محصور در استخرهای آبی رنگ و باغهای مجلل روایت می شود مضمون اغلب آثار این جشنواره است»
این نشریه همچنین به مسئله حضور پررنگ و آزاردهنده اسپانسرهای مالی در جشنواره پرداخته و میگوید:
«به فضای نامطلوب جشنواره فیلم فجر ایران، باید تبلیغات طولانی مدت دو اسپانسر اصلی جشنواره یعنی رایتل، اپراتور شبکه تلفن همراه ایران و ZTE ، شرکت ارتباطات چند ملیتی چینی را هم افزود. در دورههای گذشته جشنواره فیلم فجر ایران، تماشاگران تا این حد در معرض حجم گسترده تبلیغات قرار نگرفته بودند. به همین ترتیب غرفههای متعدد رایتل در جای جای سایر سینماهای مردمی جشنواره فیلم فجر و نیز در مراسم اختتامیه این جشنواره به چشم میخورد . همه برندگان این دوره از جشنواره فیلم فجر ایران در کنار جایزه و سیمرغ خود یک بسته هدیه از رایتل را نیز دریافت کردند . »
نقد کنایه آمیز و تلخ گاردین به جشنواره فیلم امسال که با بخشی از نقدهای داخلی نیز همسویی دارد گویا به مذاق اهالی سینما و برخی رسانههای وابسته به سینماگران خوش نیامده و از آنجا که به هیچ وجه تمایل ندارند کسی انتقادی به کیفیت و محتوای آثار جشنواره وارد کند، نقدها را منتسب به جشنواره برلین و با هدف تخریب حجت الله ایوبی قلمداد میکنند.
نکته حائز اهمیت این است که اهالی سینما گویی به یاد ندارند که «برلیناله» را به دلیل اهدای جوایز سیاسی به آثار کاملا سیاسی، یکی از جشنوارههای آزاد و ارزشمند تلقی میکردند! آیا قرار نیست اهالی سینما نسبت خود را با جشنوارهها، نشریات و انتقادات خارجی مشخص و کاملا روشن کنند؟
آیا نقدها، جوایز و جشنوارهها تا آن زمان که به جانبداری از آثار شاذ سینماگران میپردازد، مورد احترامند و آن هنگام که آنها را مورد نقد قرار میدهد جهتدار و هدفمند هستند؟!
شاید بهتر باشد اهالی سینما که خود را در نقد به تمام ارکان حکومت و جامعه محق میدانند و گاهی حتی در کسوت یک مرجع دینی احکام شرعی را مورد نقد قرار میدهند؛ قدری هم به خود و نقاط ضعفشان دقت کرده و انتقاد پذیری بیشتری را مد نظر قرار دهند.
!
بیش از 100 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نامهای سرگشاده خطاب به حسن روحانی رئیس جمهور، خواستار تجدید نظر وی در نحوه مواجهه با منتقدان شدند.
متن کامل این نامه بدین شرح است:
خدمت جناب آقای دکتر روحانی (دامه توفیقاته)
رئیس محترم جمهوری اسلامی
سلام علیکم؛
انقلاب اسلامی ایران برای تحقق ارزشهای اسلامی، استقلال و آزادی ملت مظلوم ایران پدید آمده است و رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است که تأمین کننده استقلال و آزادی مشروع ملت بزرگ ایران و مدافع ارزشهای اسلامی است، از مصادیق آزادیها، آزادی بیان و انتقاد از مسئولان کشور است.
منتقدان براساس وظیفه قانونی و شرعی، مواردی را خطاب به جنابعالی و همکارانتان در حوزههای اقتصادی مانند توزیع سبد کالا، واردات بیرویه اقلام کشاورزی و کالاهای لوکس، در حوزه سیاسی مانند بکارگیری افراد افراطی و فتنهگر در بدنه دولت و نیز سیاست خارجی کشور و در زمینه مذاکرات هستهای مانند رعایت خطوط قرمز نظام و منافع ملی مطرح کردهاند.
متأسفانه جنابعالی به جای استقبال از انتقادات دلسوزانه منتقدان به عنوان حق قانونی آنها در نطقهای مختلف خود، توهینهای متعددی را نثار آنها کردهاید، توهینهایی مانند نسبت دادن کمسواد، بیشناسنامه، بزدل، صبی یتشیخ، بروند جهنم، تازه به دوران رسیدهها، نداشتن عقل سالم، توهینهایی که ارتکاب به آن از سوی افراد عادی دور از اخلاق است تا چه رسد به مقامی چون ریاست جمهوری.
سوال ما از رئیس جمهور محترم آن است که آیا بیماران صعبالعلاج، معلولان و نیز جانبازان عزیز که عضوی از بدن خود را در دفاع از اسلام و این کشور عزیز فدا کردهاند، باید مورد توهین و تمسخر شما قرار بگیرند و به تعبیر شما چون بدن سالمی ندارد، عقل سالمی ندارند، عزیزانی که به برکات جانبازی آنها این کشور امنیت یافته و افرادی چون ما و شما به پست و مقامی رسیدهایم، آیا باید مورد توهین قرار بگیرند؟
آقای رئیس جمهور! چه ضرورتی دارد که آنقدر آرای شکننده 7 دهم درصدی خود را به رخ منتقدان بکشید و از آنان بخواهید که مسئولیتهای خود را ترک کنند و جای خود را به کسانی بدهند که در فتنه یا از فتنهگران بودند و یا از ساکتین و از طرفی با این سخنان نظام را در اذهان جهانی متهم به دیکتاتوری نمایید، شما در عمل که همین کار را میکنید و کسی از اصولگرایان را باقی نگذاشتهاید لااقل شعارش را ندهید.
جناب آقای رئیس جمهور! آیا روند توهین به منتقدین نقطه پایانی خواهد داشت یا مسیر توهین کردن و سلب آزادیهای مشروع و شکایت از آنها همچنان ادامه خواهد داشت؟
جناب آقای رئیس جمهور! آیا مناسب نمیدانید حداقل همان برخوردی را که با دشمن شماره یک ملت بزرگ ایران و به قول امام (ره) با شیطان بزرگ یعنی آمریکا داشته و مذاکره برد - برد را با آنها در کمال احترام آغاز کردید و اوباما را مؤدب یافتید، با منتقدان داخلی و ملت بزرگ و مظلوم ایران داشته باشید و به جای توهین و تمسخر به سخنان آنها نیز گوش فرا دهید؟
جناب آقای رئیس جمهور، احراز هر پست و مقامی در این مملکت بزرگ مستلزم رعایت شئونی است که همه مسئولان کشور باید آنها را رعایت کنند فلذا از جنابعالی انتظار داریم به جای پرداختن به مسائل حاشیهای یا توهین و تحقیر، استهزاء منتقدین و اختلاف افکنی میان اقشار مختلف جامعه، به حل مشکلات متعدد اقتصادی و فرهنگی مردم عزیز و بزرگ کشور اسلامی بپردازید.
منبع :فارس
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در سی و هفتمین سالگرد قیام خونین تبریز، در دیدار مردم آذربایجان شرقی در خصوص مسئله تحریم ها «با تأکید بر لزوم استفاده از ظرفیتهای بسیار بالای جوانان بخصوص دانشجویان بسیجی، در مسائل کشور و پیشبرد اهداف انقلاب، به تهدیدهای دولت زورگو و قلدر امریکا و تحریمهای جدید دنبالهروهای اروپایی آن فرمودند: اگر بنابر تحریم باشد، ملت ایران هم میتواند تحریم کند و این کار را خواهد کرد. ملت ایران اراده بسیار قوی دارد و جمهوری اسلامی، در هر مسئلهای که وارد شده است، عزم راسخ خود را نشان داده است.». نکته حائز اهمیتی که ایشان در این سخنرانی به آن توجه داشتند مسئله پتانسیل ایران برای تاثیر بر رفتار قدرتهای بزرگ عرصه بین المللی از جمله قدرتهای غربی است، مسئله ای که تاکنون کمتر دیده شده و مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به مولفههای استراتژیکی که ایران دارد (دارنده دومین ذخایر گاز و چهارمین ذخایر نفت دنیا، در اختیار داشتن مناطق استراتژیک انتقال انرژی، ذخایر منابع طبیعی و معدنی، فولاد و ...)، در آینده احتمالی در صورتی که این کشور بخواهد نظام بین الملل را متاثر از خود بکند، گزینه های فراوانی دارد. به عبارتی و از دیدگاه علمای روابط بین الملل ایران میتواند منافع رضایت بخش خود را به منافع حداکثری تغییر دهد و اصطلاحا «تمام گزینه های خویش را روی میز قرار دهد». بحثی که مطرح می شود این است که متناسب با واقعیات عرصه بین الملل این کشور چه ظرفیتی را برای تاثیرگذاری و ایجاد محدودیت برای کشورهای تحریم کننده داراست؟ لذا با این رویکرد باید به ارزیابی توانمندی های ایران در حوزه مقابله با تحریم ها و کشورهای تحریم کننده از طریق اقدام متقابل پرداخت و بررسی کرد که پتانسیل های ایران که در آینده می تواند غرب را با استفاده از آن تحریم کند، کدامند.